mikro sebeke

Mikrogrid , bir birine bağlanmış dağınık yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturmuş olduğu bir grubun  temel şebekeye entegre edilerek senkronize bir şekilde çalışabilmesini sağlayan mikro şebeke otomasyonu dur.

Mikrogrid’in oluşturmuş olduğu grup ise, rüzgar, güneş , gaz türbinleri, küçük hidroelektrik, jeotermal enerjisi, biyokütle, biyogaz ve batarya gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kapsamaktadır. Micro grid teknolojisi , şebekeden bağımsız veya genel şebekeye bağlı olarakta çalışabilmektedir.

Mikrogrid, elektrik üretimi ve dağıtılmış depolama enerji için dağınık yerleştirilmiş yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırlar. kötü hava koşulları ve elektrik kesintilerinde şebekeyi olumsuz etkileyebilir. Tüketicilerin meydana gelen  elektrik kesintilerinden etkilenmemeleri için mikrogrid şebekesinin yerel şebekeye sokulması  gerekmektedir.

Yapılan zorunlu enerji geçişi  ile  beraber güç kalitesini  (gerilim ve frekans) dengeleyerek emniyetli ve güvenilir bir besleme hattının oluşturulması ile kesintiler sırasında şebekeden bağımsız otomatik bir şekilde işletebilmek için yeterli güç üretimine ve dengeleme kaynaklarına sahip bir şebeke yapısını oluşturmada mikro şebekeler kullanılır.

 

Mikro şebeke, yerel enerji kaynaklarının kullanımıyla güç yüklerini ve kaynak gereksinimlerini düzene sokar ve böylece sistemin verimliliğini arttırarak problemleri ve meydana gelebilecek olumsuzlukları da önceden tahmin ederek akıllı teknoloji ve Microgrid kontrol sistemi ile otomatikleştirilirler.

Bu akıllı enerji otomasyonu nesnelerin İnterneti’ni ve ağ bağlantılı bir kontrol sistemi kullanılarak, enerji kaynaklarının birbirine bağlayan sensörler ve elektroniklerle, mikrogridle ve gerçek zamanlı verilerin bulut tabanlı bir deposuyla birleştirir. Daha sonra yazılım, enerji kaynaklarını denetlemek için verileri kullanır, enerji talep ve hava koşullarını sürekli analiz ederek, mikrogrid operatörünün hedeflerini karşılamak için doğru enerji karışımını belirler  yaklaşan bir yağmur fırtınasını gösteren hava durumu tahminlerini aldığında, yazılım güneşten pile geçmek üzere programlanabilir.

mikrogrid nedir?

Enerji yönetim sistemi ve yazılımı gün boyunca güneşten aküye ne zaman geçileceğini ve akü güç beslemesi düşük olduğunda dizel jeneratörü ne zaman açacağını bilir. Senkronizasyon da çalışan birden fazla enerji bileşenini korur, güvenilirliği sağlar ve geliştirici’yi istediği güneşi kullanmak için serbest bırakır.

Sonuç, verileri manuel olarak yapılamayan bir şekilde kullanan otomatik yönetimdir. . Güvenilirlik ihtiyacı ve akü boşaltma gibi olaylardan kaçınmak için otomasyon daha da önem kazanmaktadır.

Mikro  şebekelerde enerji geçişlerini optimizeyi  microgrid kontrol üniteleri ile sağlanmaktadır. Bu kontrol devresi  genellikle mikrogridler’in yazılım tabanlı beyinleri olarak tanımlanır.  Ana şebekeden bir mikrogrid adasında olduğu gibi çeşitli tedarik kaynaklarını kontrol  ettiği  zaman devreye girer.

Mikro Şebeke Kullanımının Avantajları

  1. Elektrik Güvenliğini Artırır.

Elektrik kesintilerinde veya merkezi şebekeden ayrılmasıyla Microrogrid’in jeneratörleri ve muhtemelen piller, daha sonra merkezi ızgarada güç geri gelene kadar mikrogridin müşterilerine hizmet eder.

  1. Tüketiciler ve İşletmeler için Enerji Maliyetlerini Düşürebilir.

mikrogridler enerji maliyetlerini düşürürür ayrıca üretmiş olduğu enerjiyi kullanıcılara (tüketici)satarak gelir elde etmeyi sağlar.

  1. Çevreye zarar vermeyerek temiz enerjiyi sağlar

Microgrid’ler çok çeşitli yenilenebilir enerjiyi  çeşitlerini kullanırlar. Bunlar güneş, rüzgar, yakıt hücreleri, kombine ısı ve güç (CHP) tesisleri ve enerji depolama teknolojilerini içererek , fosil yakıtlardan daha temiz enerji üretilir.

  1. merkezi şebekeyi güçlendirir.

Microgrid’ler. Merkezi şebekelerin yoğun talep dönemlerinde yardımcı kaynak şebeke olarak görev yaparlar.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here