48 Volt Elektrikli araç Sistemi

Günümüzde aktif olarak devletler tarafından uygulanan emisyon yönetmeliklerinin artması ve uygulamadaki emisyon yönetmeliklerinin katılması son zamanlarda sürekli gündeme gelmektedir.

Bununla birlikte emisyon yönetmeliklerinin taşıdıkları şartların zorlaşması nedeni ile de otomobil üreticilerini üretim yaparken araçların karbon emisyonlarını olabildiğince fazla azaltmanın yollarını aramak zorunda kalmakta. İçten yanmalı olarak imal edilen motorlar ve günümüzde var olan birçok otomobil bu yönetmelikler ışığında dönüşüme mecbur hale gelmektedir.

Otomobil endüstrisinin teknoloji ile arasının ne kadar iyi olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu hususlarda otomobillerin oldukça lüks ve teknolojik donanımlar ile donatılması da şaşırtıcı bulunmuyor. Ancak emisyon yönetmeliklerinde belirtilen kriterlere uyulması artık yeni üretim araçlarda zorunlu hale gelmeye başladı.

Bu da gelişimi teknolojik yönden biraz da çevreci yöne de doğru yönlendirmeye başladı denebilir. Yönlendirmenin doğal bir sonucu olarak da elektrikli araçlar ortaya çıkmaktadır. “12 voltluk bir elektrik sistemi, yaklaşık 300 amperlik bir akım sağlayabilir, yaklaşık 600 amperlik bir tepe değerine sahiptir, modern bilgi-eğlence sistemlerini ve yarı-otonom güvenliği sürdürebilmek için, çekiş motorlarına ve fren sistemlerine güç sağlamak için zar zor enerji sağlayabilir.”

Karl- Heinz Steinmetz tarafından söylenen bu sözler beraberinde yıkıcı bir değişikliğin getirdiğine işaret etmekte. Günümüzde bu yıkıcı değişiklik de 48 Volt elektrik sistemi olarak vuku bulmuştur. Böylece araçların yüksek enerji ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmaktadır.

Otomotiv sektöründe bulunan birçok üretici tarafından bu değişiklik kabul edilmiştir. Otomobil marka üreticileri, start-stop teknolojisine sahip hafif hibrid araçları piyasaya sürüyor. Bu teknoloji, araç yanaşırken, fren yaparken veya dururken motorun geçici olarak kapatılmasını ve ardından yeni sistem tarafından sağlanan bir güçle hızlı bir şekilde yeniden çalıştırılmasını sağlar. Düşük teknolojili hafif hibrid otomobil üreticileri bu yıl bu teknolojiyi takip edecek. Ayrıca geleneksel hibrid elektrikli araçlardan farklı olarak, hafif hibrid elektrikli araçlardaki elektrikli motorlar, içten yanmalı motorları desteklemek için kullanılır ve yalnızca araçlara güç sağlamamaktadır.

Sektörde bulunan otomotiv üreticilerinden bazıları da 48 voltluk elektrik sistemi ile neredeyse %20’ye varan yakıt tasarrufu sağlanabileceğini iddia etmektedir. 40 volt elektrik sistemi aynı zamanda elektrikli araçlara yönelişin artması ile birlikte yüksek teknoloji araçlara olan yönelişe bağlı olarak artan taleplerin karşılanması için de oldukça işlevseldir.

Bu sistemlerdeki yenilikler sayesinde otomobil üreticileri güç, performans ve sürüş güvenliğinden ödün vermeden daha katı küresel yakıt ekonomisi ve emisyon standartlarını karşılayabilir ve daha temiz hava ve daha güvenli yollarla bir dünya inşa edebilirler.

Enerjili Güç Aktarma Organları ve Daha Fazla Sistem

Geleneksel 12 voltluk elektrik sistemleri, iç ve dış aydınlatma, yarı otomatik çarpışma önleme ve şerit kaydırma güvenliği gibi çeşitli enerji tüketen işlevler için elektrik enerjisi sağlamak üzere geleneksel kurşun-asit aküler ve alternatörler kullanarak ileri teknolojinin nimetlerinden faydalanmaktadır.

48 voltluk sistem bu güç yüklerinin daha fazlasını karşılayabilir. Modern turbo şarjların, klima kompresörlerinin, aktif süspansiyon sistemlerinin, soğutucu pompalarının, yağ pompalarının ve hidrolik direksiyon pompalarının çalışması için gereken enerji, krank mili kasnakları yerine elektrik sistemi tarafından sağlanmaktadır aynı zamanda kayış tahriki sağlanmaktadır.

Teknik olarak, 12 volttan 48 volta geçmek için gereken yapısal dönüşüm büyük değildir, ancak daha yüksek voltaj sistemlerinin eklenmesiyle bile, otomobil üreticileri bu ayarın uzun vadeli dayanıklılığı koruyabilmesi için hala çok çalışmaktadır. 48 voltluk bir sistemde, 12 voltluk bir sistemde kullanılan alternatör yerine jeneratör, gücü motordan dönüştürür. Ek olarak, 48 voltluk büyük kapasiteli lityum bazlı bir akü ve rejeneratif bir fren sistemi de gereklidir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here