555 Zamanlayıcı Entegresi

555 zamanlayıcı entegresi, birçok zamanlayıcı, gecikme, darbe üretimi ve osilatör gibi uygulamalarda kullanılan bir entegredir. İster 8 bitlik mikrodenetleyici ve bazı çevre birimlerini içeren basit bir proje olsun, ister yongalar üzerinde sistem içeren karmaşık bir proje olsun, elektronik projelerin ayrılmaz bir parçasıdır. 555 zamanlayıcı entegresinin kullanım alanları arasında osilatör ve flip-flop elemanı olarak zaman gecikme sağlayıcı görevi yapması da yer almaktadır.

1971 yılında Amerikan şirketi Signetics tarafından tanıtılan 555 zamanlayıcı entegresi, düşük fiyatı, kullanım kolaylığı ve kararlılığı nedeniyle hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Orijinal bipolar ve düşük güçlü CMOS türlerinde birçok şirket tarafından yapılır. 555 zamanlayıcı entegresi, 2003 yılında bir milyar adet üretildi. Üreticiye bağlı olarak, standart 555 zamanlayıcı entegresi, 8 pinli mini çift sıralı pakete (DIP-8) takılan bir silikon çip üzerinde 25 transistör, 2 diyot ve 15 direnç içerir. Varyantlar, birden fazla çipin tek bir kartta birleştirilmesinden oluşur. Ancak, 555 hala en popüler olanıdır.

Günümüzde hemen hemen her elektronik devrede bu entegre devre kullanılmaktadır. 555 zamanlayıcı entegresi, flip-flop veya çoklu vibratör olarak çalışır, belirli bir konfigürasyon setine sahiptir. 555 zamanlayıcı entegresinin özellikleri şunlardır:

  • +5 Volt ile +18 Volt besleme gerilimi arasında değişen geniş bir güç aralığında çalışır.
  • 200 mA yük akımının batması veya kaynaklanması.
  • Harici bileşenler, birkaç yüz kilohertz’i aşan frekanslarla birlikte zamanlama aralıklarının birkaç dakikaya dönüştürülebilmesi için uygun şekilde seçilmelidir.
  • 555 zamanlayıcının çıkış pini, yüksek akım çıkışı nedeniyle bir transistör-transistör mantığını (TTL) çalıştırabilir.
  • % 0.005 / °C’ye eşdeğer olan sıcaklıktaki santigrat derece başına milyonda 50 parça (ppm) sıcaklık kararlılığına sahiptir.
  • Zamanlayıcının görev döngüsü ayarlanabilir.
  • Ayrıca, paket başına maksimum güç tüketimi 600 mW’tır ve tetik darbesi ve sıfırlama girişleri mantık uyumluluğuna sahiptir.

555 Zamanlayıcı Entegresi Nasıl Çalışır?

555 zamanlayıcı entegresi hakkında kısaca bilgi edindik. Edindiğimiz bilgiler bu entegresinin genel tanımı ve özellikleri niteliğindeki bilgileri içermekteydi. Bu entegre devre hakkında daha fazla bilgin edinmek için 555 zamanlayıcı entegresinin çalışma prensibi konusunu da inceleyelim.

Kararsız mod, tek kararlı mod ve çok kararlı mod olmak üzere üç tip çalışma modu vardır.

1.      Kararsız Mod

Bu mod, sabit bir çıktı seviyesi olmayacağı anlamına gelir. Böylece çıktı yüksek ve düşük arasında sallanacaktır. Kararsız çıktının bu karakteri, birçok uygulama için bir saat veya kare dalga çıkışı olarak kullanılır.

2.      Tek Kararlı Mod

Bu yapılandırma, bir kararlı ve bir kararsız durumdan oluşur. Kararlı durum, kullanıcı tarafından yüksek veya düşük olarak seçilebilir. Kararlı çıkış yüksek olarak ayarlanırsa, zamanlayıcının çıkışı yüksektir.

Bir kesme uygulandığında, zamanlayıcı çıkışı düşük olur. Düşük durum kararsız olduğundan, kesme geçtikten sonra otomatik olarak yüksek durumuna geçer. Düşük tek kararlı mod için de benzer bir durum söz konusudur.

3.      Çok Kararlı Mod

Çok durumlu modda, her iki çıkış durumu da kararlıdır. Her kesmede, çıkış düşükten yükseğe veya tam tersi şekilde değişir ve orada kalır. Örneğin, yüksek bir çıktımız varsa, bir kesinti aldığında düşük olacak ve bir sonraki kesinti durumu değiştirene kadar düşük kalacaktır.

555 Zamanlayıcı Entegresi Pin Şeması

555 Zamanlayıcı Entegresi Pin Şeması

555 Zamanlayıcı Entegresi Pin Şeması

Pin Ad Amaç
1 TOPRAKLAMA Toprak referans voltajı, düşük seviye (0 V)
2 TETİKLEYİCİ Bu çıkış, +Vcc veya GND’nin yaklaşık 1.7 V altına sürülür.
3 ÇIKTI Bu çıkış, +Vcc veya GND’nin yaklaşık 1.7 V altına sürülür.
4 SIFIRLAMA Bu giriş GND’ye sürülerek bir zamanlama aralığı sıfırlanabilir, ancak RESET yaklaşık 0.7 voltun üzerine çıkana kadar zamanlama yeniden başlamaz. Eşiği geçersiz kılan TRIG’yi geçersiz kılar.
5 CTRL Dahili voltaj bölücüye “kontrol” erişimi sağlar (varsayılan olarak 2/3 Vcc).
6 EŞİK Zamanlama (OUT yüksek) aralığı, eşikteki voltaj CTRL’dekinden daha büyük olduğunda sona erer (CTRL açıksa 2/3 Vcc).
7 DEŞARJ Aralıklar arasında bir kondansatörü boşaltabilen açık kolektör çıkışı. Çıkış ile aynı fazda.
8 POZİTİF GÜÇ GERİLİMİ Varyasyona bağlı olarak genellikle 3 ila 15 V arasında olan pozitif besleme voltajı.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here