geleceği parlak mühendislikler

Mühendislik bölümleri arasında tercih yapmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de hangi mühendisliği geleceği parlak? Sorusudur. Bu sorunun sorulmasının nedeni, üniversitenin ilgili mühendislik bölümünden mezun olduktan sonra, geniş bir iş yelpazesinde yüksek maaşlarla çalışılmak istenmesidir.  Ülkemizde hemen hemen her şehir ve üniversitede mühendislik fakültesi varken, her şehirde iş bulmak eşit derecede kolay olmayabilir.

Hangi mühendisliğin geleceği parlak? Sorusu, üniversitelerden mezun olan birçok kişinin yanıtı aradığı bir sorudur. Kişinin sadece yüksek maaş ve iş alanının genişliği olarak değil, kendisinin ilgisini çeken mühendisli dalına yönelmesi, başarılı olması açısından önemli bir konudur.

Mühendisliklerin birçoğu diğer mühendisliklere iletişim halinde işlerini yürütmektedir. Bu yüzden, kişinin kendisini geliştirmesi ve farklı teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir. Gelişen teknolojinin farklı mühendislik dallarını da beraberinde getirdiğini düşünürsek, teknolojinin takibi aynı zamanda yeni ve geleceği parlak mühendisliklerin de takibinin yapılmasını sağlamaktadır. Özetle, üniversiteden mezun olan bir mühendisin, yeniliklere açık, araştırmacı bir kimliğe sahip olması iş hayatında başarılı bir mühendis olmasını sağlar.

Her yıl binlerce mühendis mezun olup kamu ve özel sektör olmak üzere birçok yerde iş aramaktadır. Geçmişte daha çok erkek öğrencilerin ağırlıkta mezun olduğu mühendislik fakülteleri artık günümüzde kadınlar da tarafından da tercih ediliyor. Geleceği parlak mühendislikleri tercih ederken, ilgi alanımıza girmesi ve yeteneklerimize uygun olmasına da dikkat etmeliyiz. Çünkü yurt içinde kamu veya özel sektör alanında görev yapan bir mühendis, işine olan artan ilgisini yetenekleriyle destekleyerek yurt dışında daha yüksek ücretlere de iş bulabilir.

Geleceği Parlak Mühendislikler

Geleceği parlak mühendislikleri incelemeden önce, iş bulma ve yüksek maaş konusunda; kişinin, bilgi birikimi, tecrübesi ve sektörü gibi değişkenlerin etken olduğunu hatırlatalım.

Petrol Mühendisliği

Petrol mühendisliği, petrol ve doğal gaz rezervlerinin keşfi, bunların uygun teknik ve araçlarla çıkarma yollarının geliştirilmesi, üretiminin arttırılması faaliyetleriyle ilgilenen mühendislik dalıdır. Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan ve teorik uygulamaları dersleri başarılı bir şekilde veren kişiler petrol mühendisi unvanı kazanmaktadır.

Geleceği parlak mühendislikler arasında yer alan petrol mühendisliği; ülkemizde rafineri, petrol şirketleri, TPAO ve BOTAŞ gibi çalışma alanlarında, gerek özelde gerekse devlette iş imkânı bulabilmektedir. Petrol mühendisliği bölümünden mezun olan bir mühendisin kariyer hedefi yurtdışı yönünde ise; Exxon Mobil, BP, Chevron, Total, Gazprom, Royal Dutch Shell gibi uluslarası firmalarda da iş imkânı bulabilir.

Petrol mühendisi, ülkemizde en çok maaş alabilen mühendislik türleri arasında, firma ve deneyimine bağlı olarak 7500 – 11500 TL arasında kazanç sağlayabilir. Petrol mühendisi olarak yurtdışında iş bulabilen bir mühendisin ortalama yıllık kazancı ise 137.720$’dır.

Biyomedikal Mühendisliği

Biyomedikal mühendisliği, biyoloji ve tıp arasında köprü bir mühendisliktir. Mühendislik ve tıp sektörlerinin önemli sorunlarını analizi ve çözümü, tıbbi araçların analiz ve geliştirilmesi gibi görevleri vardır. Eski köklü mühendislikler kadar bir geçmişi olmasa da, günümüzde yükselen bir trende sahip olan biyomedikal mühendisliği, geleceği parlak mühendislikler arasındadır.

Üniversitelerin ilgili bölümünden, 4 yıllık teorik ve uygulamalı eğitimler sonucu mezun olunduğunda biyomedikal mühendisi unvanı alınabilmektedir. Biyomedikal mühendisliği yapay iç organlar, tıbbı parçaların oluşturulması ve temini gibi alanlarda görev yapar ve ortalama 7500 – 9000 TL bandında maaşlar alır. Kariyer planlamasını yurt dışı yönünde yapabilen bir biyomedikal mühendisinin yurt dışı ortalama kazancı 91.410$’dır.

Çevre Mühendisliği

Çevre mühendisliği; biyoloji, kimya, toprakla bilimi ve mühendislik ilkelerine dayanarak; iklim değişikliği, temiz su kaynakları, hava kirliliği vb. çevresel sorunları ele alarak çözüm geliştirmeyi amaçlar. İnşaat ve kimya mühendisliği gibi mühendislik bölümleriyle de kentsel ve bölgesel planlamalar konusunda iletişim halindedir.

Çevre mühendisi olmak için, üniversitelerin ilgili bölümlerinde 4 yıllık bir eğitim alarak, başarılı olmak gerekmektedir. Teorik ve uygulamaları dersler içeren bu mühendislik dalı, geleceği parlak mühendislikler arasında yer almaktadır.

Bu bölümden mezun olan mühendisler; Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi devlet kurumlarının yanı sıra, özel sektörde de geniş iş imkânlarına sahiptirler. Çevre mühendislerinin maaşı genel olarak 7500 – 10500 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Yurt dışında iş imkânı bulabilen bir çevre mühendisinin yıllık kazancı ortalama 88.860$’dır.

İnşaat Mühendisliği

En eski ve en temel mühendislik bölümlerden biri olan inşaat mühendisliği, geniş bir iş alanına sahiptir. Eskiye nazaran artık kadınların da tercih ettiği inşaat mühendisliği; günümüzde gördüğümüz her yapının temelinde yer almaktadır. Yollar, binalar, barajlar, köprüler, rezidanslar vb. birçok yapının yapımında görev alan inşaat mühendisliği çevre ile iletişim halinde ilham verici tasarımlar yapar.

İnşaat mühendisliği, geçmişte olduğu gibi günümüzde ve gelecekte de geleceği parlak mühendislikler arasında yer almış ve yer alacak bir mühendislik türüdür. İnşaat mühendislerinin ülkemizde hem özel sektörde hem devlette çalışma fırsatları oldukça fazladır. İnşaat mühendislerinin maaş aralığı genel olarak 6000 – 9000 TL arasında değişkenlik gösterir.

Yurt dışında iş imkânı bulabilen bir inşaat mühendisinin yıllık ortalama kazancı yaklaşık 87.060$’dır.

Bilgisayar Mühendisliği

Geleceğin mühendislik türlerinden biri olan bilgisayar mühendisliğinin yurt dışı iş imkânları da oldukça fazladır. Yazılım, fizik, programlama, kodlama gibi birçok konuya hâkimiyet gerektiren bu mühendislik türü, gelişen teknolojinin de yakından ve sıkı takibini gerektirir.

Yazılım, programlama ve algoritmalara ilginiz varsa üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümünden teorik ve uygulamaları eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak, bilgisayar mühendisi olabilirsiniz. Mezuniyetten sonra üniversitede öğrenilenlere ek olarak; yazılım, donanım, sistem ve ağ alanlarında da kazanılacak her bilgi, sizi diğer mezunlardan ayırarak, iş bulma konusunda bir adım öne çıkaracaktır.

Geleceği parlak mühendisliklerden biri olan bilgisayar mühendisliğinden mezun olan bir kişinin işsiz kalma oranı oldukça düşüktür. Maaşları ortalama 7500 – 9000 TL arasında değişen bilgisayar mühendisleri, yurt dışında iş imkânı bulması durumunda ise yıllık ortalama 108.430$ gelire sahip olabilirler.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Yurtdışı mühendislik bölümleri açısından en fazla imkâna sahip mühendisliklerden biri de elektrik – elektronik mühendisliğidir. Elektrik – elektronik mühendislerinin çalışabileceği iş alanları oldukça fazladır. Geleceği parlak mühendislikler arasında yer alan bu mühendislik, akıllı telefonlar, bilgisayarlar, robotlar, uçaklar, arabalar ve aklınıza elektrik ve elektronik ile ilgili ne geliyorsa hepsinin yapımıyla ilgilidir.

Elektrik sistemleri ve elektronik cihazlara ilginiz varsa, elektrik – elektronik mühendisliği tam sizin aradığınız mühendislik bölümüdür diyebiliriz. Üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümünden teorik ve uygulamaları eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak, elektrik –elektronik mühendisi olabilirsiniz.

Geleceği parlak mühendisliklerden biri olan elektrik – elektronik mühendisliğinin maaşları ortalama 8000 – 9500 TL arasındadır. Elektrik – elektronik mühendisleri, yurt dışında iş imkânı bulmaları durumunda ise yıllık ortalama 94.210$ gelire sahip olabilirler.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here