Elektriğin kablosuz iletimi 1891 yıllarında sırp asıllı amerikalı mucit Nikola Tesla tarafından yapılan ve kendi adını vermiş olduğu tesla bobini ile gerçekleştirilmiştir.
Bu yazımıza başlamadan önce kısaca Nikola Tesla’dan bahsedelim
Nikola Tesla kimdir?
Sırbistanın Similjan kasabasında 10 Temmuz 1856 tarihinde dünyaya gelmiştir. Babası papaz annesi ise çiftçi bir hanım idi. Nikola Tesla Dane, Angelina, Milka ve Marica da dahil olmak üzere beş çocuktan biriydi.
Tesla , 1884’te çalışmak için amerikaya gider. İlk iş hayatına New York’ta Thomas Edison’un Manhattan merkezinde bulunan şirketinde bir mühendis olarak işe başlar ve Edison‘un icatlarına geliştirmelerine yardımcı olur. Bu 2 bilim adamının beraberlikleri uzun sürmemiştir ve tesla 1 yıl sonra edisonun şirketinden ayrılmıştır. Ayrıca Nikola Tesla, fizikçi ve elektrofizik uzmanıdır.
Tesla Bobini Nedir?
Tesla Bobini, hava çekirdekli rezonans transformatörü olarak adlandırılan özel olarak tasarlanmış yüksek frekanslı bir transformatördür. Tesla Bobini, yüksek gerilim ve yüksek frekanslı bir elektrik akım üretmek için kullanılmaktadır. Düşük gerilim kaynağını yüksek gerilim kaynağına dönüştürmek için ise bir indiksiyon bobini kullanılmaktadır.
Tesla’nın en büyük amacı Kablosuz elektrik iletimini uzun mesafede gerçekleştirmekti. Nitekim Tesla kablosuz güç iletimini lokal olarak başararak tesla bobinin patentini 1891 de almıştır. Tesla kablosuz elektrik iletiminin çalışmalarını neon ve flüoresan lambanın icadında, ilk X-ray fotoğrafın çekiminde, MR cihazlarının temellerinin atılmasında kullanmıştır.
Tesla, Colorado Springs Laboratuvarında 1899 yılında yaklaşık 50 km uzaklıktaki toplam 10 kW’lık 200 tane akkor ampulü kablosuz enerji transferi yöntemiyle yakmayı başarmıştır
Tesla Bobinin Çalışma Prensibi
Tesla bobininde primer ve sekonder olmak üzere iki çeşit sargı vardır. Sekonder (birinci) sargısının sarım teli primer (ikinci) sarımından daha kalındır ve daha az sarılmıştır. Primer sargısında kullanılan ince bakır tel ise daha çok sarılmıştır.
Bir transformatör yardımı ile Tesla bobininin birinci sarımı devresini kondansatör üstünden tamamlayarak kondansatörü doldurur. Birincil sarım manyetik olmayan bir çekirdek üstüne sarılı birkaç sargıdan oluşur ve çok sargılı olan ikinci sarımdan, ya hava boşluğuyla ayrılır. Birinci sarımdaki gerilim, tıpkı indüksiyon bobinindekine benzer bir süreçle artarak, ikincilden çıkarak tersine, akan elektrik akımı manyetik bir alan üretir böylece, ikinci bobinde en yüksek verim elde edilir.
Tesla’hayal ettiği uzun mesafede kablusuz elektrik iletimini Dünya’nın istenilen bölgesine elektrik veya veri iletimini sağlayabilmek için 1901 ile 1905 yılları arasında Long Island’da Wardenclyffe Kulesini inşa ettirdi.
Bu güç kulesi; piramit şeklinde, sekizgen ve 187 metre yüksekliğinde, 68metre çapında, idi kulenin en üst tepesinde 3metre çaplı hava çekirdekli transformatör vardı ve üzerinden metrelerce uzunlukta şimşeklerin çıktığı 1metre çaplı bir bakır küre bulunmaktaydı. Tesla’nın amacı, New York’taki kuleden İngiltere’ye ve Atlantik Okyanusu’ndaki gemilere telgraf mesajları, ses, hatta görsel ve elektrik iletmekti. Kulenin yapımında 2000 insan çalıştı. Ne yazık ki Tesla’nın maddi sorunları nedeniyle yapılan kule de 1917 yılında yıkılmıştır.