Şönt Reaktörler, güç sisteminin enerji verimliliğini artırmak için reaktif gücün bir emicisi olarak işlev görür. Genellikle uzun güç iletim ve dağıtım hatlarına sahip yerlerde kullanılır.

Şönt Reaktör Nedir?

OG kablolar, UPS’ler, elektronik balastlı aydınlatma elemanları kapasitif karakterdedir. Bu kapasitif karakteristik, sistemin aşırı telafi edilmesine neden olur. Bu, yüksek kapasitif talep nedeniyle elektrik faturalarında cezalarla sonuçlanır. Bu tür yükleri olan işletmelerde reaktif gücü emdiği ve dengelemek için Endüktif Yük Reaktörleri kullanılır.

Güç sistemlerinin enerji verimliliğini artırmak için Geçmişte, işletmelerin Endüktif enerji ile kapasitif enerjinin dengede kalmasını sağlamak için enerji hattına sadece  kompanzasyon sistemi bağlayarak telafi etmek yeterliydi.  Bununla birlikte, işletmelerde kapasitif özelliklere sahip cihazların sayısı sürekli artmaktadır. Bu nedenle, doğru telafi için kapasitörlü şönt reaktörlerin kullanılması gerekir. Şönt reaktör boyutu işletmelerin boyutuna ve yük profiline göre değişir.

Şönt Reaktörlerin Kompanzasyon Panolarında Kullanımı ve Bağlantısı

Şönt Reaktörler, kapasitif yükün yüksek olduğu  işletmelerde, kapasitif enerjiyi yok etmek veya dengelemek için endüktif yük üreterek sisteminizi dengelemeye yardımcı olur.

Şönt Reaktör Bağlantı Şemaları

Şönt Reaktör Bağlantı Şemaları

Kompanzasyon sisteminin en önemli elemanlarından biri olan Şönt Reaktörler, tek fazlı ve 3 fazlı olarak üretilirler ve kapasitif etkiyi yok etmek güç hattına endüktif yük sürücü ile paralel olarak bağlanırlar. Endüktif yük sürücü (entes 5kvar endüktif yük sürücüsü) şekilde görmüş olduğumuz kontaktör (K1) yardımı ile reaktörü devreye sokar.

Şönt Reaktör Uygulama Alanları

  • Radyo, GSM ve TV vericileri gibi kentsel alanlarda telekomünikasyon istasyonları.
  • Sanayi bölgeleri, geniş kampüsler, güneş çiftlikleri gibi geniş alanlara sahip yerler.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here