otomasyoncu nedir

Otomasyon sistemi üzerine kurulan fabrika ve tesislerdeki robot ve makinaları izleme ve üretim prosesine göre bir birleri arasındaki haberleşmeyi endüstriyel yazılım  ile programlaya bilen kişilere  otomasyoncu denir.

Tekniker ve mühendis otomasyoncular, yazılım haricinde fabrikalarda bulunan  elektrik, elektronik, pnömatik  ve hidrolik malzemelerin  yapısı ve çalışma prensipleri konularında hakim olmalıdırlar.

Otomasyoncular  tesis ve fabrikanın otomasyon sistemini PLC (Programmable Logic Controller), DCS (Dağıtılmış Kontrol Sistemi) ve RTU (İngilizce Remote Terminal Unit) endüstriyel Programlanabilir Mantıksal Denetleyiciler kullanarak  fabrika ve tesisin çalışması için tasarlar  ve çalıştırırlar.  PLC olarak Sıemens S7200 veya S7300 en çok kullanılan ve öğretilen PLC’ ler dir.

Fabrika  üretiminin izlemesi ise scada (Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama) sistem ile gerçekleştirilmektedir.  Otomasyoncular yazdıkları endüstriyel yazılım  ile Scada (operatör panel) arayüzünü çizerek sisteme  entegre ederler.

İyi Bir Otomasyoncunun Bilmesi Gerekenler

  • İyi bir otomasyoncu olmanın en başında, elektrik, elektronik, bilgisayar, makina, mekatronik ve Kontrol ve otomasyon  mühendislik   bölümlerinde  okumayı gerektirir. Tekniker ve Teknisyen olarak kendimizi geliştirip iyi bir otomasyoncu olabiliriz sektörde birçok örneği bulunmaktadır.
  • Bilgisayar ve kontrol edebilen, cihazların kalibrasyonunu yapma becerisine sahip olmalı dır.
    programlama dilleri genelikle İngilizce olduğundan dolayı döküman ve yardımcı kaynakları okuyarak rahatça çözüme ulaşmak için iyi bir İngilizceye sahip olmak gerekir.
  • Proseslerde bir çok sayısal hesaplama yapcaklarından dolayı matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı.
  • Sektörel fuarları , seminerler ve internet sitelerini takip ederek sektördeki gelişmelerden haberdar olarak kendisini geliştirmelidir.
  • Elektrik panolarına ve içinde kullanılan röle, sigorta, koruma röleleri, kontaktör, şalter vb tüm malzemelerin nasıl kullanıldığını ve seçimini bilmeli
  • Sensör, driver, servo sürücü, softarter’ların parametrelerine ve programlamasına hakim olmalı
  • İyi derecede elektrik kumanda bilgisine sahip olmalı ve rahatlıkla önüne gelen her projeyi okumalıdır.
  • Tek bir markaya bağlı kalmayarak birden fazla model ve markanın PLC, RTU, DCS ve SCADA programlamasını bilmeli. Gerekli bilmesi gereken program dilleri  delphi , C# , asp ,java, C++, Visual Basic haberleşme protokolleri, ProfiBus, ModBus, CanBus, DeviceNet, Fieldbus, Interbus
  • Dikkatli, yaratıcı, analitik düşünme yeteneği ve sorumluluk sahibi olmalıdır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here