Router Nedir

Router, aynı ağ üzerindeki bilgisayar ya da iletişim kuralları içerisindeki iki ağın arasındaki veri iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Router ne demek? Sorusunun sözlük karşılığına bakacak olursak; Router, Türkçe olarak “ yönlendirici “ anlamına gelir.

Kablosuz Router Nedir?

Router nedir? Sorusuyla, router’ı tanıdıktan sonra, kablosuz router nedir? Bunu inceleyelim. Modem de aslında, basit anlamda bir router görevi yapar fakat modemler ile routerları birbirinde ayıran bazı farklar vardır.

Günümüzde hemen hemen her modemin kablosuz yayın özelliği vardır. Fakat eski tip modemlerde, kablosuz yayın özelliği bulunmuyordu. Modeme gelen kablo ile modeme ağ bağlantısı sağlandıktan sonra, modem çıkan bir ağ kablosunun da router’a gitmesi sonucu; router kablosuz ağ yayını gerçekleştirir.

Günümüzdeki modemlerin kablosuz ağ yayın özelliği bulunuyor. Fakat kablosuz ağ sinyalini güçlendirme ve menzilini geliştirmek isteyenler wireless router nedir? Kablosuz router nedir? Olarak aramalar yapmaktadır. Buradaki router’ın amacı; modemin kablosuz ağ yayını yapamaması değil, standart bir modemin belirli standartlarda yayınladığı ağ sinyalini daha güçlü bir şekilde daha ileri mesafelere ilerletebilmektedir.

Öyleyse router nedir nasıl çalışır? Ve router ne işe yarar? Birlikte inceleyelim.

Router Nasıl Çalışır?

Router, modemden farklı görünümü ve göreviyle birçok yönden modemden ayrılır. Router, internet sağlayıcınız tarafından, tarafınıza verilen ip adresini, ağda bulunan bilgisayarlara dağıtır. Fakat routerlar, direkt olarak tek başına bilgisayarlara ya da cihazlara internet çıkışı sağlayamaz.

Routerlar belirli bir alanda ya da etki alanında bulunan cihazları yerel ağ üzerinden birbirine bağlar. Yerel ağ bağlantısını sağlayan router’ın internet çıkışı için modeme ihtiyacı vardır. Modem, internet erişimini mümkün kılan cihazlardır. Yerel ağları birbirine bağlayan router, modeme bağlanarak, belirli bir ip doğrultusunda, internet çıkışı sağlar. Modemden aldığı ip’yi kendisine yerel ağ doğrultusunda bağlı olan cihazlara dağıtarak, internet erişimlerini mümkün kılar.

Router her ne kadar başlı başına ayrı bir elektronik cihaz olsa da, bazı gelişmiş modemler içerisinde router özelliği de taşır. Bu tarz modemlerin araştırılması için router modem nedir?  Olarak arama yapılması gerekir.

Yine de bir şirket ya da kurum içerisinde router üzerinden cihazlara dağıtım yapılacaksa, router modemler yerine sadece router almanız sizlere panelde daha çok seçenek sunacaktır.

Router Ne İşe Yarar?

Router’lar birçok işe yaradığını söylemek mümkün. Router ne işe yarar? Detaylıca inceleyelim.

  • Yerel ağa bağlı cihazların, router ara yüzü üzerinden internete çıkış yetkilendirmesi yapılabilir.
  • Yerel ağ üzerindeki her cihaza farklı ip adresi verilip, modemden, router’a geçiş sağlanırken tek bir ip ile çıkış yaptırılabilir veya internet sağlayıcısından gelen tek bir sabit ip belirlenip, bu ip’nin yerel ağdaki cihazlara aynı şekilde dağıtımı yapılabilmektedir.
  • Kablosuz modemin sağladığı sinyal gücü ve kalitesinin arttırılmasını sağlar.
  • Modemin yayın yaptığı kablosuz ağ menzilini, daha uzak mesafelere taşımak için kablosuz ağ güçlendirici görevi yapar.

Router Cihazlar Nasıl Kurulur?

  • Router cihazı çalıştırın.
  • Modeminiz internete bağlı ve çalışır durumdayken, modemin Ethernet çıkışından gelen kablonun bir diğer ucunuz router’ın WAN portuna takın. WAN portu, normal Ethernet girişlerinden farklı bir renktedir.
  • Almış olduğunuz router, kablosuz router ise kablosuz bağlantıyla, kablolu bağlantı sağlanan bir router ise Ethernet kablosu ile LAN portundan giriş yaparak cihazınızı router’a bağlayın.
  • Kablosuz router kullanacaksanız, router’a bağlamak istediğiniz bilgisayara veya mobil cihazları router’a ait SSID ( ağ adını ) seçerek router’a bağlamanız gerekiyor. Burası önemli çünkü kablosuz ağı gören cihazlar modemin yayın yaptığı kablosuz ağ adını da görürler. Router’a ait kablosuz ağa bağlamanız bu noktada önemlidir.
  • Router’ın kullanım kılavuzunda veya router cihazının üzerinde, ara yüze erişim için; ip, kullanıcı adı ve şifre olacaktır. Bunları kullanarak router ara yüzüne erişin.
  • Router ara yüzüne eriştiğinizde; WAN bağlantı bölümünde, internet servis sağlayıcınızdan gelen IP adresini görüyorsanız, router kurulumunu başarılı olmuş, modem ile router arasındaki bağlantı başarıyla gerçekleşmiş demektir.
  • Kurulum işlemleri bittikten sonra, ağa şifrenizle bağlanıp, bağlantılarınızı kontrol edebilirsiniz.

Router üzerinden bağlı cihazları ip yapılandırılması, güvenlik duvarı ( firewall ), cihazların izin – engel durumlarını yönetme, girişi engellenmek istenen sitelerin yapılandırılması gibi birçok işlemi router’ın ara yüzü üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Eğer bu yetkilendirme ve yapılandırmaları nasıl yapacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz,  router kullanım kılavuzundan yararlanabilir veya teknik bilgisi olan kişiler veya kuruluşlardan destek alabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here