Sanal Gerçeklik Nedir

Sanal gerçeklik , İngilizce adı VR teknolojisi olarak adlandırılan Sanal Gerçekliktir. Son yıllarda ortaya çıkan bir teknoloji olarak görülen sanal gerçeklik, teknik olarak var olan görüntüyle orada olma hissiyatını kullanıcılara yaratma konusunda öne çıkan bir teknoloji olarak görülmektedir.

Sanal gerçeklik teknolojisiyle beraber tamamen farklı bir ortamın yaratılması ve bu ortam içerisinde kullanıcıların gerçekten yaşayabilmeleri durumu da söz konusu olarak görülebiliyor. Gerçeklik hissiyatının ortaya çıkması ile beraber kullanıcıların farklı bir deneyim yaşamaları sonucu da söz konusu olabiliyor. Sanal gerçeklik konusunda kullanıcıların yaşadığı gerçeklikler de farklılık gösterebilecek cinsten olmasıyla da farklı isimler alabilmektedir.

Kısmi Katılımlı Ortamlar: bu sanal gerçeklik biçiminde kullanıcıların gerçekle olan bağlantısı tamamen kopmamaktadır. Gerçeklik ve sanallığın beraberce yaşandığı bu sanal gerçeklik uygulaması içerisinde sadece gerçek olmuş hissi verilebilmektedir. Geniş ekranlarla deneyim kazanmak adına bu tip faaliyetler kendini gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse uçuş simülatörlerinin geniş bir ekranda uçak kullanıyormuş yaratması söylenebilir. Bu simülasyon programı esnasında herhangi bir teknolojik ürüne gerek duyulmazken, herhangi bir sanal gerçeklik cihazı da tercih edilmemektedir.

CAVE- Tam Katılımlı Ortamlar: CAVE yani Computer Assisted Virtual Envirmoment (Bilgisayar destekli sanal ortam), kullanıcıların farklı duygularına aynı anda hitap eden sanal gerçeklik uygulaması olarak kendini göstermektedir. Kullanıcıların gerçeklikten kopması adına birçok farklı duyularına hitap edilmesi de söz konusudur. Ses ve müzik yayınlarının yanı sıra görsel ve dokunsal algı cihazları da bu sanal gerçeklik uygulaması içerisinde mümkün olan unsurlar olarak ifade edilmektedir. Böylelikle de kullanıcıların tamamen sanal ortam içerisine girmeleri de sağlanabilmektedir.

Ortak Katılımlı Ortamlar: Sanal gerçeklikte birçok kişinin katılacağı ortamları meydana getirmek de mümkün olabilmek mümkündür. Bu ortamlar genel olarak projeleri tanıtmak ya da pazarlamak adına uygulamaya koymak da mümkün olarak görülmektedir. Aynı zamanda da fikir alışverişinde bulunmak için de önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Bununla beraber ortamda bulunmayan kişinin orada bulunmasını sağlayarak iletişime dahil olması işlemini gerçekleştirmek de sanal gerçekliğin önemli bir işlevi olarak kendini göstermektedir.

Sanal Gerçeklik (VR) Hangi Alanlarda Kullanılır?

Eğitim: Uzaktan eğitimin yaygınlaşmasıyla beraber öğrenim yöntemleri gitgide farklılık göstermekte olup; aynı zamanda da sanal gerçeklik de geleneksel yöntemlerin dışına çıkılmasında ön planda yer almakta olan bir uygulama olarak görülmektedir. Teknolojinin eğitimde kullanmasının önemli bir örneği olarak görülen sanal gerçeklik, oldukça karmaşık olan konuları kolay bir biçimde öğrenebilmelerini sağlıyor. Tarih dersinden örnek vermek gerekirse öğretilecek olan konunun geçtiği ortamı ve yaşananları tam olarak görebilmek de mümkün olarak ifade edilebilecek bir durumdur.

Tıp: Tıp eğitimi alan doktor adaylarının pratik yapabilmeleri adına sanal gerçeklik önemli bir uygulama olarak görülebilmektedir. Ameliyat gibi olayları da gerekli tecrübeleri edinmeleri ve insanların hayatlarına dair çalışmaları gerçekleştirebilmeleri açısından önemli bir durum olarak da görülebilmektedir.

Spor: Sanal gerçeklikten kaynaklı olarak bisiklet, tenis ve golf gibi birçok alanda faaliyet gösteren kişilerin daha kolay pratik yapabilmeleri durumu söz konusu olabilmektedir. Tekniklerini geliştirmek isteyen sporcuların sanal gerçeklik teknolojilerinden yararlanmaları durumu söz konusu olabiliyor.

Seyahat: Gezi ya da tatil amacıyla hareket etmek isteyen ancak herhangi bir karara varamayan kişilere dayalı sanal gerçeklik hizmeti sunulabilmektedir. Kişilerin gitmek istedikleri noktaların tam olarak ne biçimde olduğunu görerek, hayalleri kurdukları noktaya da tam olarak karar vermek adına ne kadar nitelikli bir hizmet olarak kabul gördüğü be etkili bir biçimde de görülmesi sonucu an be an insanların hayatını kullanabileceği biçimde de yer almaktadır.

Sanal Gerçeklik Sisteminin Bileşimi

Genel sanal gerçeklik sistemi temel olarak profesyonel grafik işleme bilgisayarları, uygulama yazılım sistemleri, giriş aygıtları ve sunum aygıtlarından oluşur Sanal gerçeklik teknolojisinin özelliklerinden biri de insanlar ve makineler arasındaki etkileşimdir. Tam bilgi alışverişi için, insanların çeşitli giriş komutlarını tanıyacak ve gerçek bir simülasyon efekti elde etmek için karşılık gelen geri bildirim bilgilerini sağlayacak özel giriş araçları ve sunum ekipmanı tasarlanmalıdır. Farklı projeler bu araçları asıl uygulamaya göre seçici olarak kullanabilir, özellikle kask monteli ekran, izci, sensör eldivenleri, ekran tipi, oda tipi stereoskopik ekran sistemi, üç boyutlu stereo ses üretim cihazı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here