Büyüyen televizyonlar, çözünürlük artışını da beraberinde getiriyor. HD çözünürlük olarak bilinen; 720p ve 1080p teknolojileri hakkında daha önce bilgi vermiştik. 4K Ultra HD, Full HD (1080p) HD TV’nin dört katı çözünürlüğe sahip ekrana verilen isimdir. Bu, bir Full HD TV’nin yalnızca 2 milyona sığabileceği aynı alana 8 milyon pikselin sıkıştırılması anlamına gelir ve her piksel dört kat küçültülerek elde edilir.
Her piksel daha küçük olduğundan ve dolayısıyla her birine daha büyük bir resmin küçük bir dilimi atandığından, çözünürlüğü daha küçük ekranlarda artırmak pek mantıklı değil, fazladan piksellerin büyük ekranda daha büyük etkisi var çünkü daha fazlasını sığdırabilirsiniz. Bu nedenle, 40 inçten daha küçük bir ekrana sahip bir 4K TV bulmakta zorlanacaksınız.
Yaklaşık 4.000 piksek genişliğinde olduğu için 4K denen bu teknoloji, yavaş yavaş günümüzdeki her televizyona yerleştirilmeye başladı.
4K ve UHD Arasındaki Farklılıklar
Son kullanıcı dediğimiz tüketici düzeyinde baktığım zaman iki terim pratik olarak birbirinin yerini tutabilir. Ancak video prodüksiyonu veya sinema endüstrisindeki profesyonellerle konuşursanız, biz düşük seviye tüketiciler olarak adlandırdığımız 4K’nın aslında 4K olmadığı söylerler, aslında teknik olarak haklılar.
Profesyonel dünyada 4K, 4096 x 2160 piksel çözünürlük gerektiren bir dijital sinema standardıdır. Bu ilk sayı yatay bir ölçümdür, ikincisi dikeydir ve 1.85:1 en boy oranına uydukları için çalışırlar. Bu sayılara bakıldığında, 4K terimini kullanmak mantıklıdır, çünkü yatay ölçüm dört bin civarındadır ve önceki 2K (2048 x 1080) standardının iki katıdır.
4K Ultra HD konusuna biraz derinlik kazandırdıktan sonra; büyük çoğunluğumuzun yani tüketici dünyasına hitap eden kısma geri dönelim. Bizler tüketiciler olarak; 16:9 veya 1,78:1 en boy oranına sahip televizyonlar izliyoruz. Bu, profesyonellerin kullandığı kadar geniş değil, bu nedenle elde ettiğimiz piksel çözünürlüğü 3840 x 2160 oluyor. Full HD’nin (1920 x 1080) hem yatay hem de dikey ölçümlerinin iki katı, piksel çözünürlüğünün dört katı olur.
4K Ultra HD İçin Ne Tür Kablolara İhtiyacım Olacak?
Ultra HD kavramını tüm detaylarıyla ele alıyoruz. 4K Ultra HD teknolojisiyle ilgili çok gelen sorulardan biri de ne tür kabloya ihtiyaç duyulduğudur. Büyük olasılıkla kullanacağınız iki standart kablo; ya standart bir HDMI ya da bir PC’yi Ultra HD monitöre bağlıyorsanız DisplayPort’tur.
HDMI kabloları dört çeşittir: Ethernet ile yüksek hız, Ethernet olmadan yüksek hız, Ethernet ile standart hız ve Ethernet olmadan standart hız. Standart hız kabloları 1080i kapasitesine sahiptir, 4K bant genişliğini kaldıramaz. Yüksek hızlı kablolar 1080i’den daha yüksek her şeyi yapabilir.
Aynı sınıf kabloyu kullandığınız sürece, bir üreticinin kablo seti ile diğerinin kablo seti arasında performans açısından ayırt edilebilir bir fark yoktur. Ancak bağlantınızın hızı, konektör türlerine bağlıdır. HDMI 1.4 konektörleri, saniyede 30 kare (fps) hızında 3820×2160 çözünürlüğü desteklerken, HDMI 2.0 saniyede 60 kare hızında Ultra HD çözünürlükte video çıkışı verebilir ve HDMI 2.0a, HDR özelliğine sahiptir. En HDMI teknolojisi olan; HDMI 2.1, 120 fps’de 4K veya 60 fps’de 8K ile biraz daha ileri gidiyor.
Sonuç olarak, HDMI kablonuz 1080p’yi işleyebiliyorsa, 4K’yı işleyebilir demektedir. Kullanabileceğiniz diğer kablo türü DisplayPort’tur. DisplayPort, en üst düzey grafik kartlarından monitörlere 4K görüntü ve ses sinyalini herhangi bir belirgin bozulma veya gecikme olmadan taşır.
4K Ultra HD TV’ye İhtiyacım Var Mı?
Ultra HD nedir? Detaylıca yanıtlayarak, bu kavram hakkında oldukça bilgi sahibi olduk. Tüketiciler olarak yeni teknolojiye sahip bir ürünü almak istediğimizde gerçekten ihtiyacımız var mı diye sorarız. Çalışma olarak bakıldığı zaman; hala birçok evde 1080p HD TV’ler yer alıyor ve yıllar sonra da bu ürünler çalışmaya devam edecek çünkü 1080p dijital yayın standartları, 4K’nın endüstri standardı haline gelmesine rağmen 2009’da analog yayınların yaptığı gibi ortadan kalkmayacak.
Yine de bir teknoloji markete gidip, 4K Ultra HD bir setin önüne oturduğunuz zaman fikriniz değişebilir. Bu noktada karar biraz tüketicinin bütçesine kalıyor, çünkü TV’nizden memnunsanız veya yeni aldıysanız, ihtiyaçlarınızı karşıladığı sürece tekrar bir satın alma yapmak yanlış bir karar olabilir. Fakat bütçeniz müsaitse ve TV’nizin de değiştirilmesi gerekiyorsa; Ultra HD teknolojisini tecrübe etmek üzere 4K Ultra HD TV’leri inceleyip, bütçenize en yakın olan bir TV’yi seçebilirsiniz.
8K Yakında Geliyor Mu?
Ultra HD teknolojisini tecrübe edenler oldukça memnun oldukları için bir sonraki teknoloji olan 8K teknolojisinin yakında gelip gelmediğini araştırmaya başladılar bile. Çok araştırılan bu soruya kısa bir cevap verecek olursa hayır diyebiliriz. Fakat detaylı bir cevap istiyorsanız, 8K teknolojisi hakkında biraz detay verelim; 8K’nın bazı üst düzey TV’ler için zaten olduğu, ancak bir süre için önemli bir faktör olmadığını söyleyebiliriz. Bilinmesi gereken su ki; bazı TV’ler 8K çözünürlük destekliyor ancak bu TV’lerin bulunduğu yerlerde 8K’da bir içerik mevcut değil ve bir süre daha olmayacak. Yani standartlaştırılmış 8K akış formatı veya fiziksel ortamı yoktur. 8K TV bulup satın alırsanız, şimdilik paranızı boşa harcamış olursunuz, çünkü TV; 8K’yı destekliyor olsa bile 8K bir içerik bulamayacağınız için, elde edebileceğiniz içerik görüntüsü en fazla 4K olacaktır.