wifi nedir

Günümüz internet çağında, WiFi olmadan internet teknolojisinin hiçbir anlamı yoktur. Normal internet bağlantısından bahsedildiğinde LAN kablosuyla yapılan Ethernet bağlantının da olduğunu hatırlamak gerekiyor fakat WiFi bağlantısındaki kablonun ortadan kaldırılması ve WiFi teknolojilerinin gelişmesiyle yüksek hızlara erişmesi, WiFİ bağlantısıyla internet bağlantısının eş değer bir anlama sahip olduğu algısını uyandırıyor. WiFi’nin avantajları ve özelliklerine bakıldığında bu algının oluşmasının çok da haksız bir durum olmadığı gözüküyor. Örneğin router (yönlendirici) üzerindeki sınırlı sayıdaki Ethernet bağlantı noktasını kullanmak yerine daha fazla sayıda cihaz için kablosuz bağlantı kurmak oldukça avantajlı bir durumdur.

WiFi’nin açılımı; Wireless Fidelity‘dir. WiFi teknolojisi kullanılarak oluşturulan ağa, WLAN ağıdır denir ve radyo dalgaları üzerinden veri alışverişi sağlar. WiFi 1991 yılında O Sullivan ve Johan Deane tarafından icat edildi. İlk çıkış noktasında bilgisayarları kablosuz ağa bağlamak için uygulanan bu teknolojinin kapsamı diğer cihazların da dâhil olmasıyla genişledi. Bugüne baktığımızda ise akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, akıllı ev sistemlerine ait cihazlar vb. birçok cihazın WiFi çipine sahip olduğunu ve internete kablosuz olarak bağlandığını görmekteyiz. Tabi ilgili cihazın internete çıkması için; bir router (yönlendirici)’a bağlı olması ve ilgili router(yönlendirici)’ın daha internet erişimi olması gerekmektedir.

WiFi Tarihi

WiFi teknolojisinin tanıtımı 1985 yılında Amerika Birleşik Devletleri FCC tarafından duyuruldu. Bundan sonra; Hedy Lamarr ve Gearge Antheil 1941’de ayrı spektrum teknolojisini lisansladılar.  Bu teknolojiden sonra sinyalde çok fazla gelişme oldu. NCR Corporation; Victor Hayes ve Bruce Tuch birlikte 1988 yılında Elektrik ve Elektronik Mühendisleri (IEEE)  standardını oluşturdu ve bu standartta geliştirilen ilk teknoloji; 1997 yılında “802.11” oldu, bundan bir sonraki versiyonda ise “802.11b” yayınlandı.

 

 

Bu sürüm çok kısa sürede popüler oldu ve donanım pazarında hızla yerini aldı. Bundan sonra 2002 yılında Wireless ve Hi-Fi kelimelerinden oluşan ve hala WiFi teknolojisi olarak anılan WiFi adında bir kelime oluştu.

WiFi Hızı ve Mesafe Kapasitesi

IEEE 802.11a

Bu WiFi teknolojisi, 5 GHz’de 54 Mbps hızında 33.5 metreye kadar çalışabilen IEEE tarafından 1999 yılında icat edildi.

IEEE 802.11b

11 Mbps hızında 5 GHz frekansında 35 metreye kadar çalışan 1999 yılında ev kullanımı için yapılmıştır.

IEEE 802.11g

Bu WiFi teknolojisi, 54 Mbps hızında 2.4 GHz’de 36.5 metreye kadar çalışabilen 802.11a ve 802.11b’nin birleştirilmesiyle 2003 yılında oluşturuldu.

IEEE 802.11n

2009 yılında ortaya çıkan bu WiFi teknolojisi, 2009 yılında hem 2,4 GHz hem de 5 GHz yinelenen yönlendiricilerde çalışmak üzere oluşturuldu. Veri gönderme hızı 54 Mbps’dir ve 76 metreye kadar çalışabilir.

IEEE 802.11ac

2013 yılında geliştirildi ve beşinci nesil WiFi olarak da adlandırılabilir. Hızı 802.11’den 3 kat daha fazladır. Yaklaşık 1.3Gbps frekansta çalışır ve yaklaşık 35 metre menzile sahiptir. Günümüzde cihazların çoğu bu WiFi kullanıyor.

WiFi Nasıl Çalışır?

WiFi hakkında detaylı bilgiler paylaşarak bu teknolojiyi yakından tanıdık. WiFi’nin çalışma mantığını anlamak için WiFi nasıl çalışır? Maddeler halinde inceleyelim.

  • Bir operatörden internet bağlantısı hizmeti satın aldıktan sonra ve modemi bağladıktan sonra, yönlendirici çalışır ve dış internet sinyalini radyo dalgalarına dönüştürür, bu radyo dalgaları ise bir WiFi alanı oluşturur.
  • Benzer şekilde, bir akıllı telefonu diğerine bağlarken, hotspot da kablolu modemle aynı şekilde çalışır.

Wireless Ağı

  • Bir WiFi yönlendiriciden yayılan dalgalar, duvarları geçerek evin diğer odalarına kolayca ulaşabilir, ancak mesafe arttıkça hızı azalır ve duvar sayısı fazlalaştıkça hızı düşer.
  • Ortada sadece bir duvar varsa hız hemen hemen aynı kalıyor ama üçüncü ve dördüncü odaya ulaştığımızda hızı düşüyor.
  • WiFi sisteminizde güvenlik açısından şifre kullanabilirsiniz, böylece WiFi‘ye bağlanmasını istediğiniz kişiler ağa dâhil olurken, bağlanmasını istemediğiniz yabancı cihazlar WiFi ağına giremezler.

WiFi’nin Özellikleri

  • WiFi’nin özelliklerinden en önemlisi, tek bir modem üzerinden birçok cihazı ona bağlayabilmemizdir.
  • Evimizde bulunan tüm laptop ve cep telefonlarını modemimizin markası ne olursa olsun WiFi ağına bağlayabiliriz.
  • Seyahat ederken herhangi bir WiFi ağına bağlanabiliyoruz ve bunun için herhangi bir para ödemek zorunda değiliz.
  • Bir modem aracılığıyla WiFi kullanımı, herhangi bir mobil veri hizmeti sağlayan operatörün SIM kart aracılığıyla vermiş olduğu internet hizmetinin şarj tüketiminden çok daha azdır.
  • Herhangi bir WiFi’nin hızı, mobil ağ sağlayan bir operatörün hızından çok daha hızlıdır.
  • WiFi hızının yüksek olması nedeniyle videolarımıza ait yükleme ve indirme işlemlerini çok hızlı bir şekilde yapabiliyoruz.
  • WiFi teknolojisinin yüksek hızı sayesinde Facebook Messenger veya WhatsApp gibi herhangi bir uygulama üzerinden bağlanarak kolayca görüntülü ve sesli arama yapabiliriz.

WiFi’nin Avantajları

  • WiFi simgesine tıklayarak daha önceden şifresini girmiş olduğunuz bir ağa kolayca bağlanabilir ve internet olanağından yararlanabilirsiniz.
  • WiFİ ağına birden fazla cihaz bağlayabilirsiniz.
  • Akıllı telefonunuzun 4G bağlantısı varsa, cep telefonunuza hotspot özelliğini kullanarak kolayca bir WiFi ağı oluşturabilir ve birden fazla cep telefonunu ağa bağlayabilirsiniz.
  • WiFi’nin en önemli avantajı, oldukça standart hale getirilmiş olmasıdır, yani bir Wi-Fi yönlendirici Dünyanın tüm ülkelerinde çalışabilir.
  • Kafeterya, süpermarket gibi şifresini bildiğiniz bir WiFİ ağının yanında geçerken yani hareket halindeyken bile internete erişebilirsiniz.

WiFi’nin Dezavantajları

  • Piyasada, Gigabit hızında WiFi bulabilecek olsanız da, her yerde gigabit hızı mevcut değil.
  • WiFİ ağı, orta bağımlı bir ağdır. WiFi sabit bir menzile sahip olduğundan, WiFi sinyali herhangi bir duvardan geçer geçmez sinyal gücü azalır.
  • WiFi‘yi yalnızca belirli mesafelerden performanslı kullanabilirsiniz, ne kadar uzağa giderseniz ağın hızı o kadar düşer.
  • WiFi’nin en önemli dezavantajı ise; günümüzde art niyetli bazı kişiler, güvenlik açıklarından faydalanarak Wi-Fi üzerinden herhangi bir sisteme girerek verilerinizi çalabiliyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here